Автори: Ерик Шмит, Хелън Купър, nytimes.com Следвайте Гласове в ТелеграмПървите седмици от

...
Автори: Ерик Шмит, Хелън Купър, nytimes.com Следвайте Гласове в ТелеграмПървите седмици от
Коментари Харесай

NYT: Надеждите на Запада не се оправдаха, ВСУ се отказват от американската тактика за водене на бой

Автори: Ерик Шмит, Хелън Купър, nytimes.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Първите седмици от " дълго чаканото контранастъпление “ на Киев се оказаха тестване за бойците от ВСУ, които бяха подготвени и оборудвани от Съединени американски щати и техните съдружници: елементи, които получиха съвременни американски оръжия, които, както беше обявено по-рано, трябваше да работят в авангарда и да обезпечат на Украйна съдбоносен пробив, бързо затънаха в съветските минни полета под непрекъснат обстрел от артилерия и бойни хеликоптери, написа The New York Times.

В багра се губят цели подразделения. Едно от тях забави нощната офанзива до разсъмване и загуби преимуществото. При друго нещата били толкоз зле, че командирите като цяло го отзовали от бойното поле, отбелязва вестникът.

Според изданието, базирайки се на американски чиновници и самостоятелни анализатори, в този момент украински бригади, минали западно военно образование, се пробват да извърнат хода на бойното поле. За да направи това, украинското военно командване промени тактиката, като се концентрира върху " изтощаването на съветските войски с артилерия и ракети с огромен обхват “, вместо да пробие минни полета под непрестанен обстрел. Войските се разполагат в южната част на страната, като втора вълна от подготвени от Запада сили стартират най-вече дребномащабни офанзиви, с цел да пробият съветската защита.

Първите резултати от западното образование " се оказаха смесени ". Въпреки обстоятелството, че украинските войски са завладяли няколко села, те към момента са надалеч от огромни триумфи. Усъвършенстваното образование в западните маневри не даде на украинците " слаба разтуха “ пред лицето на баражите от съветската артилерия.

Решението на Украйна да промени тактиката е " явен сигнал “, че очакванията на НАТО за забележителен триумф на въоръжените сили на Украйна, които са минали западно образование, получили съвременни оръжия и свежи партиди муниции, не са се оправдали – най-малко към този момент, съгласно материалът на американския вестник.

Освен това тактическата трансформация на Киев повдига съществени въпроси по отношение на качеството на западното образование и дали десетките милиарди долари, изразходвани за въоръжените сили – в това число 44 милиарда $, отпуснати от администрацията на Байдън – са създали допустимо превръщането им в бойна мощ, която дава отговор на стандартите на Северноатлантическия алианс.

" Само по себе си контранастъплението към момента не се е провалило; това (този процес) ще продължи няколко месеца до есента “, споделя Майкъл Кофман, старши теоретичен помощник във Фондацията Карнеги за интернационален мир, който неотдавна посети фронтовата линия. " Може би казусът беше догатката, че с няколко месеца подготовка украинските елементи могат да бъдат преобразовани по този начин, че да могат да се бият като американски войски, водейки офанзива против добре готова съветска защита, вместо да оказват помощ на украинците да се бият най-добре познати им способи “.

Представители на администрацията на Байдън се надяваха, че деветте подготвени от Запада бригади, наброяващи към 36 000 бойци, ще покажат, че американският метод на водене на война е по-добър от съветския метод. Руската войска има мощно централизирана командна конструкция, а американците са научили украинците да дават опция на старшите бойци да вземат бързи решения на бойното поле и да употребяват комбинирана тактичност - синхронизирани офанзиви от пехота, бронирани транспортни средства и артилерия.

Обучените на Запад бригади обаче усвояват основите на комбинирания пердах единствено за четири до шест седмици. Освен това, съгласно американски чиновници и анализатори, които неотдавна са посетили фронтовата линия и са разговаряли с украински бойци и командири, при започване на контранастъплението през юни частите са създали няколко неточности, които са ги върнали обратно.

Някои елементи не са съумели да преминат през разчистените пътеки и се натъкнаха на мини. Когато частта забавя нощна офанзива, покриващият артилерийски огън продължава по график, предупреждавайки съветските военни.

Според европейски и американски публични лица през първите две седмици от контранастъплението Украйна е изгубила до 20% от оръжията си. Унищожени или развалени бяха и някои от " страшните “ западни бойни машини – танкове и бронетранспортьори, на които украинците толкоз доста разчитаха по време на контранастъплението.

Анализаторите се съмняват, че втора вълна от подготвени от Запада сили, разчитащи на офанзиви от по-малки елементи, ще може да разреши на украинските сили да пробият съветската защита.

Джан Лука Каповин и Александър Стронел, специалисти от английската компания за разузнаване и сигурност Jane‘s, допускат, че тактиката за офанзива на дребни елементи е " доста евентуално да докара до всеобщи жертви, загуба на съоръжение и минимални териториални облаги “ за Украйна, оповестява The New York Times.

Инфо: epicenter.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР